444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Dijital Mamografi - Tomosentez


Güncellenme Tarihi : 24 ARALIK 2020

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Dünyada her 8 kadından 1’inde meme kanseri görülebilmektedir. Meme kanseri, henüz 2 cm’den küçük olup fiziki muayenede saptanamayan kanserdir. 

Meme kanserinin tanısında kullanılan en yaygın yöntem mamografidir. 3D görüntüleme elde eden tomosentez mamografi, en küçük kitleleri tespit edebilmektedir. Tomosentez mamografi, taramayı kısa sürede yaparak hastanın daha az ışın almasını sağlamakta ve daha az sıkıştırma gücü kullanmaktadır.

Süt dokusu yoğunlukları fazla olan meme yapılarında, meme kanseri tanısında güçlük çekilebilmekte, bu tür durumlarda küçük kanser kitleleri, süt dokuları ile aynı beyazlık derecesinde olup, yoğun süt dokuları arasında ayırt edilememekteydi. 2D mamografilerde kitleler süt dokuları ile örtülerek gözden kaçabilmekteydi. Tomosentez Dijital Mamografi, bu problemi ortadan kaldırmak için geliştirilmiştir.

3D görüntüleme yöntemi olan Tomosentez Dijital Mamografi, temelde 2D olan dijital mamografiden farklı olarak görüntüleri hacimsel olarak görüntüleyerek meme dokusunun içini ince kesitler halinde göstermektedir. Tomosentez Dijital Mamografi memenin büyüklüğüne göre değişmek üzere yaklaşık 60-80 adet görüntü almaktadır. Böylece süt dokuları ile üstü örtülebilecek ve bu nedenle gözden kaçabilecek kanser kitlelerini görmeyi mümkün kılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

BRANŞ DOKTORLARI


Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA