Üçlü Süper Güçler: Chia Tohumu, Keten Tohumu ve Kenevir Tohumu

Chia Tohumu:
Bu küçük arkadaşların görüntüsüne aldanmamak lazım. Hem spesifik bir tatları olmadığı için kullanımı çok kolay hemde yararları çok fazla.Sıvıyla temas ettiklerinde jelleşme özellikleri var.
• Omega 3 yağ asidi çok fazla olduğu için balık yağına çok güzel bir alternatif oluşturuyorlar.
• Compleks protein içeriyorlar ve antioksidanlar açısından zenginler. Kan şekerini düzenleyip uzun süre tok kalmanızı sağlıyorlar.
• Lif yönünden çok zenginler. Hem çözünür hemde çözünür liflerin ikisini de içeriyorlar.
• Eski dönemde aztek savaşçılarısavaşa ıktıkları dönemde susuzluklarını gidermek için chia tohumunu dillerinin altına koyuyorlarmış bu yönden bakarsak vücudun su ihtiyacını karşıladığını söyleyebiliriz.
• Yüksek miktarda kalsiyum,vitamin B3,Potasyum,B1 ve B2 vitaminini içerir.
• Yaklaşık 2 çorba kaşığı chia tohumu 4 gram protein, 8 gram karbonhidrat içerir ve yaklaşık 100 kkal'dir.
Keten Tohumu:
• Keten tohumu içeriğindeki lignan sayesinde antioksidanlar yönünden zengindir.
• Çözünür lif içerir bu sayede kolesterol seviyenizi düzenler.
• Omega 6 yağ asidi ve diğer esansiyel mineraller yönünden çok zengindir.
• Ayrıca menapoz dönemindeki kadınların şikayetinde de azalmalara neden olduğu söylenmektedir.
• Keten tohumunu kullanırken saklama koşullarına çok dikkat etmelisiniz. Keten tohumunu tohum şeklinde alıp mümkünse evde yada güvendiğiniz bir yerde kendiniz öğüttürmelisiniz. Öğütülmüş keten tohumunun ömrü 1 aydır ve buzdolabında saklamanız gerekir.
• 2 yemek kaşığı keten tohumu yaklaşık 74 kkal'dir. 4 gram protein ve 6 gram yağ içerir.
Keten tohumunu yoğurdunuza karıştırarak , yapacağın ekmek veya sağlıklı kurabiye tariflerinizde kullanabilirsiniz.
Kenevir Tohumu:
Kenevir tohumuyla yeni tanışmamıza rağmen şimdiden çok seveceğimize eminim.
• Vegan veya vejetaryen beslenenlerin beslenme rutinlerine mutlaka eklemeleri gerekir çünkü tüm esansiyel yağ asitleri ile birlikte omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içeriyor.
• Magnezyum, demir, çinko ve potasyumdan zengindir. Kansızlığı olanlar için güzel bir alternatif sunar.
Kolay sindirilebilen değerli bir protein kaynağıdır.
Diğer tohumlar gibi yoğurdun üzerinde, smoothieler de yada salatanın üstünde tüketebilirsiniz. Ama pişirmeye uygun değildir.

Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Şevval Aksu