Bizi Takip Edin

Sağlıklı Beslenme Testi


Yemeklerinizin sağlıklı olduğunu düşünüyor musunuz? Beslenmenizi düşünerek mi yemek pişiriyorsunuz? Yenikliklere açık mısınız yoksa hala eski tarifleri mi uyguluyorsunuz? Aşağıda bulunan testi çözmeniz, yemek pişirme konusunda bildiklerinizi ölçmek için bir fırsat olabilir.

*Kırmızı etin yağlarını veya tavuğun derisini ayırıyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Sebze ve meyvelerin yenilebilir kabuklarını soymadan mı tüketiyorsunuz?  
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Yemeğinizin daha güzel görünmesi için garnitürlerden faydalanıyor musunuz? 
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Sebzelerdeki vitamin kayıplarını en aza indirmek için az suda ve kapağı kapalı olarak mı haşlıyorsunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Beyaz makarna/pirinç yerine kepekli makarna/pirinç ya da bulgur mu tercih ediyorsunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Yemek pişirirken katı yağlar (tereyağ, margarin) yerine sıvı yağları mı kullanıyorsunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Öğünlerinizde farklı renk ve lezzetteki besinlerin yer almasına dikkat ediyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Salata, çorba ve diğer yemeklerinizde kuru baklagillere yer veriyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Tatlılarınızı şeker yerine meyve, meyve püresi veya meyve suları ile mi tatlandırıyorsunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Az yağlı süt, yoğurt, peynir gibi yağı azaltılmış malzemeler mi tercih ediyorsunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Salatalarınızda yağlı ve mayonezli soslar yerine yağsız salata sosları, limon, sirke mi kullanıyorsunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Haşlanmış et/tavuk üzerinde biriken yağı ayırıyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Daha az yağ alımı için yağ püskürtme şişesi kullanıyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Yemeklerin lezzetini arttırmak için çeşitli baharatları veya bitkileri deniyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Yemeklerinizi brokoli gibi daha çok kalsiyum içeren sebzelerle mi hazırlıyorsunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Pişirme yöntemi olarak ızgara, fırın, buğulama ya da haşlamayı mı kullanıyorsunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Tuz ilave etmeden önce yemeğin tadına bakıyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Makarnayı az suda ve yağ eklemeden mi haşlıyorsunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Etli/ kıymalı/ tavuklu olarak hazırladığınız sebze ve kuru baklagil yemeklerine yağ ilave ediyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Tatlı yaparken şeker yerine pekmez ya da bal kullanıyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Dondurucuda bulunan yiyecekleri çözdürdükten sonra tekrar donduruyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Omlet ya da menemen yaparken 2 tam yumurta yerine 1 tam ve 2 yumurta beyazı kullanıyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

*Yemeklerinizde yağ, un, şeker, tuz alımınızı azaltmak için tariflerde değişiklik yapıyor musunuz?
Her zaman     Genellikle      Bazen       Hiç

Puanlama
Her zaman: 3 puan
Genellikle: 2 puan
Bazen: 1 puan
Hiç: 0 puan

Puanlarımızı Yorumlayalım · 
        
59-69 puan arası: Tebrikler, sağlıklı bir mutfağa sahipsiniz. Hatta sağlığına ve beslenmesine çok dikkat eden usta bir aşçı olarak tanımlayabiliriz sizi. Pişirme konusundaki bilgilerinizle, mutfağınızda lezzetten ödün vermeden aynı zamanda yağ ve sodyum oranı uygun yemekler hazırlayabilirsiniz.
·
         
49-58 puan arası: Yemek pişirme konusunda yeteneklisiniz ancak sağlık açısından pratik bilgileri de uygulayarak, bu konuda daha iyi hale gelmek sizin elinizde.
·
         
30-48 puan arası: Sağlıklı mutfak için biraz daha çaba sarf etmeniz gerekiyor. Aslında sandığınız kadar zor değil. ‘Bazen’ cevaplarınızı,  ‘Genellikle’ ve ‘Her zaman’a dönüştürme vaktiniz çoktan gelmiş.
         29 puan ve altı: Sağlıklı mutfak hakkında neler yapabileceğinizi araştırmanız, okumanız ve uygulamanız gerekiyor. Gerekli deneyim ve bilgileri edindikten sonra testimizi tekrar çözmenizi ve başarınızı ölçmenizi öneriyorum. 

Dyt. Pınar Kural Enç


İNTERMED ANLAŞMALI KURUMLAR
Vulnerability Scanner